Quantcast
Channel: روستاهای مرودشت
Viewing all 90 articles
Browse latest View live

برنامه های پیشگیری از اعتیاد تنها مختص شهرها نباشد

0
0

خبرگزاری مهر: فرماندار شهرستان کهگیلویه گفت: برنامه های پیشگیری از مواد مخدر نباید تنها مختص شهرها باشد بلکه باید روستاها نیز مورد توجه قرار گیرند.

به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم جعفری عصر یکشنبه در نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر این شهرستان، بر لزوم آموزش هدفمند زیان های مواد مخدر در جامعه  تاکید کرد.

وی سنین نوجوانی و جوانی را در معرض خطر گریش به مواد مخدر دانست و بیان داشت: اگر پیشگیری از موادمخدر خوب مدیریت و راهبری نشود روز به روز مشکلات بیشتر خواهد شد زیرا این گروه سنی بیشتر از دیگران در خطرند.

جعفری یکی از علل گرایش به اعتیاد را اختلاف خانوادگی و تضاد و کشمکش در خانواده عنوان کرد و افزود: علل دیگر اعتیاد به مواد مخدر می تواند دوستان ناباب و معتاد، نابسامانی های زندگی و بیکاری، تنهایی، احساس بی پناهی، نداشتن دوستان خوب، عدم برآورده کردن نیازهای عاطفی در خانواده، فشارهای عصبی و روانی، لذت های زودگذر، در دسترس بودن مواد مخدرو معتاد بودن افراد الگو است.

وی تاکید کرد: آموزش های پیشگیری از موادمخدر باید همپوشانی پیدا کنند و باید به گونه ای باشد که کل جامعه مصونیت پیدا کنند.

جعفری، تحقیقات وسیع علمی به منظور شناسایی دقیق علل روی آوردن جوانان و اقشار جامعه به اعتیاد، آموزش های عمومی، شناخت نیازهای جوانان و ورزش را از راهکارهای پیشگیری از اعتیاد عنوان کرد.

فرماندار کهگیلویه بیان داشت: نباید تنها بر روی شهرها تمرکز کنیم وباید برای جوانان روستا نیز آموزش های لازم در نظر گرفته شود.

جعفری بیان کرد: پیشگیری از اعتیاد مقدم بر درمان است و باید کار کنیم که جوانان به سمت اعتیاد نروند.

وی خواستار مبارزه قاطع و پیگیر با مواد مخدر شد و گفت: نهادها، موسسات و مراکز آموزشی و روحانیت، اساتید، کمیته امداد و ... نقش موثری می توانند در مبارزه و پیشگیری از اعتیاد داشته باشند.


شیر سنگی ایوب

0
0

شیر سنگی ایوب یکی از با ارزش ترین سنبل ها به شمار میرفت که در سال 80 به سرقت رفت

از این شیر سنگی 2 عدد وجود داشت که یکی از ان یک افغانی میخاسته از زیرش رد بشه که گیر میکنه

و مجبور میشن پایه های شیر  شکسته و افغانی رو بیرون بکشن.  بقایای شیر  شکسته هنوز هست

 ولی  شیر سالم و اصلی  رو دزدیدن که نمونه شیر در امامزاده  اسحاق ابرج موجود است

از دوستان خواهشمندم اگر عکسی از شیر ایوب دارند برامون بفرستن

یک نمونه از شیر سنگی در فارس که شباهت زیادی با شیر ایوب دارد

منبع وبلاگ روستای چمنی وایوب نبی

مسابقات تیراندازی اهداف پروازی در روستای گرم آباد

0
0
IMG_6511.jpg - 206.09 کیلو بایت



IMG_6517.jpg - 284.61 کیلو بایت

IMG_6517.jpg - 284.61 کیلو بایت

IMG_6517.jpg - 284.61 کیلو بایت



منبع:سایت ندای مرودشت


حکم اعدام محیط‌بان دنا قطعی شد

0
0
در حالی که شواهد و قرائن حاکی از آن بود که «غلامحسین خالدی»، از محیط‌بانان دنا که متهم به قتل یکی از شکارچیان بوده، در دادگاه تبرئه خواهد شد، اما روز یکشنبه و بر اساس حکم قاضی، اعدامش قطعی شد.

به گزارش ایسنا، اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست و مشاور سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با CHN با اعلام این خبر گفت: این خبر و این حکم بر خلاف تصور ما بود زیرا در پرونده‌ای که تنظیم شده بود، قتل غیر عمد یا شبه عمد بود، نه قتل عمد. بنابراین تصور قطعی شدن حکم اعدام برای ما دور از ذهن بود.

او در پاسخ به این پرسش که نقش سازمان محیط زیست در این میان چه بود و چرا سازمان از همه امکانات برای تبرئه خالدی استفاده نکرد، گفت: من شاهد بودم که سازمان محیط زیست این بار در این مورد کوتاهی نکرد. دفتر حقوقی سازمان و دو وکیل همه تلاش خود را کردند به علاوه اینکه از همه روابط در این میان استفاده شد.

کهرم با تاکید بر اینکه نشانه‌ها حاکی از آن بود که خانواده مقتول نیز رضایت خواهند داد، گفت: خانواده مقتول اجازه داده بودند که خانواده غلامحسین خالدی در مراسم ختم شرکت کنند و این در جامعه لر می‌تواند به معنای گذشت از خون مقتول باشد. به همین دلیل قطعی شدن حکم اعدام مایه تعجب است.

اما آیا همه امیدها برای نجات محیطبان دنا از بین رفته است؟ کهرم در پاسخ به این پرسش گفت: ما امیدوار هستیم که این حکم در دیوان عالی نقض بشود چون بر اساس زاویه ایستادن محیط‌بان و مقتول ثابت شده است که خالدی به هیچ عنوان به شکل مستقیم به مقتول شلیک نکرده و گلوله کمانه کرده است.

بیش از یک سال پیش بود که خالدی برای نخستین بار به اعدام محکوم شد. محکومیت خالدی در حالی بود که وی به همراه چهار همکار دیگرش مجوز حمل سلاح به عنوان ضابط قضایی و حکم ماموریت از سازمان محیط‌ زیست داشته‌اند.

اما کشته شدن شکارچی در محل خدمت محیط‌بان غلامحسین خالدی، تیرماه سال 89 و در ارتفاعات 4400 متری دنا اتفاق افتاد.

پیش از دادگاه روز یکشنبه هفته جاری، قضات پرونده چنین استدلال کرده بودند که محیط‌بان‌ها ضابط دادگستری نیستند و چون ضابط نیستند نمی‌توانند از اسلحه استفاده کنند. این در حالی است که محیط‌بانان سازمان حفاظت محیط زیست مسلح هستند.

دو محیطبان دنا زیر تیغند
غلامحسین خالدی، دومین محیط‌بان دناست که زیر حکم اعدام قرار دارد. «اسعد تقی‌زاده» نیز دیگر محیط‌بان محکوم به اعدام در همین منطقه است که در سال 1386 در منطقه حفاظت‌شده دنا و در پی درگیری با پنج شکارچی غیرمجاز به سمت آنها تیراندازی کرده بود که در نتیجه این تبادل آتش، یک نفر از شکارچیان کشته شده بود.

حکم اعدام تقی‌زاده نیز تایید شده اما تا کنون اجرا نشده است.

پیش از این غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه در یک نشست خبری گفته بود که «باید این‌گونه پرونده‌ها به صورت موردی رسیدگی شود و اگر این محیط‌بان طبق ضوابط از سلاح استفاده کرده باشد، حکم قصاص نمی‌گیرد.»

در هر حال و با وجود تمامی گره‌های ناگشوده در بحث مسائل مسلح بودن محیط‌بانان، دو محیط‌بان دنا مدت‌هاست زیر تیغ هستند اما به نظر نمی‌رسد تغییری در وضعیت محیطبانان ایجاد شده باشد.

داستانی از روستا

0
0

 

 

 


مرد ملاک وارد روستا شد.

آوازه اش را از ماهها پیش شنیده بودند :

زمینها را میخرید و خانه ها را ویران میکرد و

ساختمانهایی مدرن بر آنها بنا میکرد...

پیشنهادهایش آنقدر جذاب بود که همه را وسوسه میکرد.

روستاها یکی پس از دیگری به دست او ویران شده بود.

نوعی حرص عجیب داشت، حرص برای زمینخواری...

همه میدانستند که پیشنهادهای مالی جذابش،

این روستا را نیز نابود خواهد کرد.


************

کدخدا آمد. روبروی مرد ایستاد.

مرد در حالی که به دامنه کوه خیره شده بود گفت:

کدخدا! همه این املاک را با هم چند می فروشی؟

کدخدا سکوتی کرد و گفت: در ده ما زمین مجانی است.

سنت این است که خریدار، محیط زمین را پیاده میرود

و به نقطه اول باز میگردد.

هر آنچه پیموده به او واگذار میشود.

مرد ملاک گفت: مرا مسخره میکنی؟

کدخدا گفت: ما نسلهاست به این شیوه زمین می فروشیم.

************

مرد ملاک به راه افتاد. چند ساعتی راه رفت.

گاهی با خود فکر میکرد که زودتر دور بزند و به نقطه

شروع بازگردد، اما باز وسوسه میشد که چند گامی

بیشتر برود و زمینی بزرگتر را از آن خود کند.

تمام کوهپایه را پیمود...

غروب بود. روستاییان و کدخدا در انتظار بودند.

سایه ای از دور نمایان شد. مرد ملاک کم کم به کدخدا و

روستاییان نزدیک می شد.

زمانی که به کدخدا رسید، نمیتوانست بایستد. زانو زد.

حتی نمیتوانست حرف بزند.

بر روی زمین دراز کشید و جان داد!!!

نگاهش هنوز به دوردستها، به کوهپایه ها، خیره مانده بود.

کوهپایه هایی که دیگر از آن او نبودند...

پایتخت نباید منتقل شود

0
0
تنها راه نجات و جلوگیری از انتقال پایتخت و مراکز استان‌ها به نقاط دیگر کشور، توجه به روستاها و کشاورزی است.



مقدمه ای در بیان روستای فالونک

0
0

نوشته ی محمد حسن میرزا مهندس قاجار و علی خان مهندس در ذیحجه الحرام سنه ی 1307 هجری قمری

در اين كتاب نيز كه در دوران قاجاريه ودر زمان محمد شاه قاجار نوشته شده نويسنده ضمن برشمردن منزلگاههاي بين تهران تا فيروز آباد شرح مفصلي از منزلگاههای بین راه نگاشته است.

کوه معروف به دشتک به فاصله ی  سه فرسنگ از سمت یمین جاده نمایان و کوه های چشمه انجیر و کوه شاه دال  از سمت شرقی جاده به فاصله ی بسیار نزدیک ممتد شده است پس از عبور از پل نو مزارعی که در سمت یمین واقع است از قریه ی فالانه(فالونک) و دو فرسنگ بعد از آن موسوم به رامجرد است . شکار گاه این حدود در کوهسار چشمه انجیر و شاه دال از قبیل بز و میش کمتر و کبک در نهایت  فراوانی است ایل معروف به پازکی (بادکی )در این حدود ییلاق و قشلاق نماید و همیشه سکنی دارد . قریه ی فالانه(فالونک) ملکیمقرب الخاقان ابوالقاسم خان همشیره زاده ی جناب حاجی نصیر الملک جزو بلوک رامجرد است ....ساکنینش قریب پنجاه خانوار بومی می باشند ودر قلعه ی محصور ساکن ،ارتفاعاتش (محصولاتش )غله پنبه و تریاک وباغات ندارد .......این قریه در هشت فرسنگی شیراز واقع شده است "(آل داوود ، 1368 : 168-16.................................................................................................................................................................................

سفرنامه ي جنوب در سالهاي 1256 ه.ق و 1307 ه.ق  ،به تصحيح و  اهتمام سيد علي آل داوود ،انتشارات امير كبير  ،تهران ،1368 


از لغت نامه دهخدا..فالونک . [ ن َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان رامجرد بخش اردکان شهرستان شیراز که در 71 هزار گزی جنوب خاوری اردکان و کنار راه فرعی زرقان به بیضا واقع است . جلگه ای معتدل ،  و دارای 82 تن سکنه است . آب آنجا از قنات تأمین می شود. محصول عمده اش غلات و چغندر و شغل اهالی زراعت است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).

نقل از اداره جغرافیایی ارتش:

فرهنگ جغرافیایی آبادی های کشور جمهوری اسلامی ایران.جلد 103 سال 1362

فالونک falunak

دهی از دهستان رامجرد،بخش مرودشت،شهرستان شیراز،استان فارس.

دشتی معتدل خشک،در 21 کیلومتری شمال باختری مرودشت و 19 کیلومتری راه شیراز - اصفهان.

رودخانه کر از 5 کیلومتری خاور آبادی می گذرد.

کوه ایوب در 2 کیلومتری شمال،کوه سبز در 6 کیلومتری جنوب و تپه منفردی بنام آق تپه در شمال باختر آبادی است.

60 خانوار،سرشماری سال 1355جمعیت 297 نفر.

زبان: فارسی با گویش ترکی و محلی

دین: اسلام،شیعه.

کار و پیشه: کشاورزی،کارگری و فرشبافی(30دستگاه) با طرح و نقش محلی.

کشت: آبی،آب کشاورزی و آشامیدنی از رودخانه و قنات.

فرآورده ها: گندم،جو،خشخاش،چغندرقند و تره بار.

رستنی ها: گیاه آویشن که کاربرد دارویی دارد و پوشش گیاهی برای چرای دام.

جانوران: روباه و شغال.

دارای:مدرسه است

.

روستای فالونک از شهرستان مرودشت،تابع بخش مرکزی و جزء دهستان رامجرد یک می باشد و روستای کوه سبز به عنوان مرکز دهستان محسوب می شود.روستاهای وابسته به رامجرد یک عبارتند از-آبگرم،اسفندران،شهرک خارا،حسین آباد،دم افشان،دولت آباد،زرقانک،زرگران،شهرک طالقانی،فالونک،فخرآباد،قاسم آباد،کوه سبز و گرازگون.

روستای فالونک بر اساس نقشه۵۰۰۰۰/۱سازمان جغرافیایی در موقعیت جغرافیایی ۲۹درجه و۵۲ دقیقه طول شرقی و ۲۸درجه و۳۰دقیقه عرض شمالی در یک دشت زراعی نسبتا همواری قرار دارد.ارتفاع روستا از سطح دریا ۱۵۹۷ متر می باشد

بررسی وضعیت تاریخی روستا:

بنا به اظهارات محلی،روستای فالونک حداقل ۳۰۰ سال سابقه تاریخی دارد و گفته می شود که روستا در این مدت یکبار در اثر خشکسالی،یکبار در اثر غارت و ناامنی ویکبار هم در اثر اختلافات قومی تخلیه شده است.که بافت قدیمی روستا که قلعه مانند بوده است حکایت از وجود نا امنی در گذشته می کند.علت پیدایش روستا را می توان به وجود رشته قنات قدیمی خوب وپرآب و وجود اراضی مستعد دانست،از طرفی اعمال نفوذ مالکین بزرگ نیز در شکل گیری روستا در گذشته موثر بوده است.بنا به گفته افراد مسن در ابتدای شکل گیری روستا،با ایجاد کلبه های محقر در این محل ابتدا آنرا آلونک می گفتند و سپس به دالونک تغییر نام و سرانجام لفظ فالونک را به خود گرفته است.اما آنچه من شخصا در کتاب پارسنامه مطالعه کرده ام،قدمت روستا بسیار زیاد بوده است و به دوران قبل از اسلام می رسدو اسم قدیمی روستا پالیانک بوده که معرب(برگردانده به عربی) آن فالیانک و بعد فالیونک و نهایتا به فالونک تبدیل شده است.

در فاصله ۷۰۰متری غرب روستا تپه خاکی وجود دارد که به آق تپه معروف است که سازمان میراث فرهنگی آنرا جزء آثار تاریخی اعلام کرده است.

بررسی ویژگیهای فرهنگی :

ساکنین روستای فالونک از دو بخش مختلف تشکیل شده اند.۷۰ درصد فارس زبانان و ۳۰درصد بقیه ترک زبانند.ولی دوگانگی در نحوه تکلم هیچگونه تاثیری در جدائی گزینی نداشته است.وهمه در کنار هم زندگی می کنند و ترک زبانها در تمام نقاط روستا بطور پراکنده سکنا گزیده اند.


منبع روستای فالونک

معرفی روستای رجاآباد

0
0
شهرستان مرودشت با قابلیتهای فراوان ومتنوعی چون کشاورزی ،صنعت وتوریسم از جمله شهرهای مهم ودارای نقش اساسی در استان فارس میباشد.وجود سطوح وسیع زمینهای کشاورزی،طبیعت ارزشمند،واحدهای بزرگ تولیدی وآثار منحصر به فرد تاریخی چون تخت جمشید ونقش رستم جایگاه صنعتی  وفرهنگی والایی برای شهرستان به ارمغان آورده است.دشت مرودشت با وجود این جاذبه های طبیعی وانسانی در طول تاریخ همواره محل سکونت اقوام گوناگون بوده است وبا عث ایجاد روستاهای زیادی در این دشت شده است.اهمیت این روستاها به لحاظ بعد کشاورزی است که نه تنها در سطح محلی بلکه ملی به تامین منابع غذایی میپردازند.در اینجا به نقد،شناخت،تحلیل وارایه مسایل ومشکلات ونقش حساس روستاهای مرودشت میپردازیم.



در اولین گزارش خود به سراغ روستای رجا آباد رفتیم وبا کمک دهیار این روستا جناب آقای برزگر گزارشی را تهیه کردیم:


روزملی روستا

0
0

از سال آینده 15مهرماه بعنوان روزملی روستا در تقویم نامگذاری خواهدشد



افزایش شاخص بهره مندی از آب شرب در روستاهای کشور

0
0


افزایش شاخص بهره مندی از آب شرب در روستاهای کشور
به 92 درصد به 75 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون) ، علی اصغر قانع معاون برنامه ریزی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور
با بیان اینکه در زمان کنونی شاخص بهره مندی از آب شرب در مناطق روستایی کشور 76و هفت دهم درصد است، گفت:
تا پایان برنامه پنجم توسعه، شاخص بهره مندی از آب شرب در روستاهای کشور باید به 92 درصد برسد.
قانع تصریح کرد: در سال 1377 شاخص بهره مندی از آب آشامیدنی سالم روستاها به 43 و هفت دهم درصد و در سال 1384 به 65 درصد رسید.
وی افزود: در سال 1388 شاخص برخورداری و بهره مندی از آب شرب روستاهای کشور به 75 درصد و در سال 1391 به 76 و هفت دهم درصد رسیده است.

سرو هزارساله روستای حصار

سفر به روستای انجیره

0
0
باتوجه به روندی که در هفته نامه پیگیری میشود تا توجه به روستاها هرچه بیشتر شود در ادامه سفر به روستاهای شهرستان مرودشت این بار به سراغ روستای انجیره بخش سیدان رفتم وبا جناب آقای سجاد زارع انجیره از اعضای شورای اسلامی روستا کمک گرفتم تا بتوانیم مسایل این روستا را بیان کنیم.از شما خواننذگان عزیز تقاضا دارم نظرات خود را درباره این گزارشات بیان کنید.

معصومه خالدی .دانشجوی کارشناسی  برنامه ریزی روستایی دانشگاه شهید بهشتی تهران

masoomehkhaledi@yahoo.com 

جالب‌ترین روستای دنیا

0
0
نقاشی به چند بخش تقسیم می شود به این صورت که عده ای نقاشی های صنعتی و ساختمانی را بلد هستند، دسته دوم نقاشی را برای دلشان انجام می دهند و از آن به عنوان یک هنر یاد می کنند اما دسته سوم هر دو نقاشی را ترکیب کرده و موارد جالبی را به وجود می آورند.
به گزارش افکارنیوز، مردم در تمام دنیا دوست دارند خانه های زیبا داشته باشند و دکوراسیون خانه را به همین صورت درست می کنند اما هیچ کدام آن ها به اندازه مردم روستای "زالی پای"به خانه های خود اهمیت نمی دهند زیرا مردم این روستا جالب ترین خانه های دنیا را دارند.

خانم ها در این روستا همیشه وقت خود را صرف نقاشی کردن دیوار خانه می کنند و این نقاشی کردن به معنای کاری صنعتی و رنگ زدن نیست بلکه آن ها طرح های جالب و پیچیده به همراه رنگ های زنده و شاد را روی دیوار ساختمان پیاده می کنند.




هنوز ریشه اصلی این کار مشخص نشده است اما عده ای از بزرگان روستا می گویند این رسم از زمانی آغاز شده است که اجاق ها ذغالی بود و دود آن دیوار ساختمان ها را خراب می کرد برای همین خانم ها سعی می کردند با نقاشی کردن این دود ها را از بین ببرند و بعد از مدتی به یک رسم تبدیل شد.

در این روستا تمام خانه ها و بیشتر فضای داخلی و خارجی آن نقاشی شده است و کسی از کاغذ دیواری یا رنگ ساده در ساخمان خود استفاده نمی کند. مردم روستای "زالی پای"به نقاشی علاقه بسیاری دارند و تقریبا تمامی جمعیت آن روزی دست به قلم بوده یا هستند.








عرضه‎ی اینترنت پرسرعت مخابرات در روستاها

0
0



مدیرعامل شرکت ارتباطات ثابت ایران از عرضه اینترنت پرسرعت (ADSL) در روستاها خبر داد و گفت: این شرکت در شش ماهه دوم سال جاری با حمایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اقدام به عرضه اینترنت پرسرعت در روستاها خواهد کرد.

 

به گزارشسازمان خبری سیتنا (citna.ir)، "علی کارگزار"در گفت‎وگویی خبری، افزود: شرکت ارتباطات ثابت ایران در تمام شهرهای کشور و چندین روستای بزرگ ، خدمات اینترنت پرسرعت ارایه می کند و در مجموع 2 میلیون مشترک ADSL در سراسر کشور دارد.


وی در مورد نحوه کمک وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای عرضه اینترنت پرسرعت در روستاها گفت: از آنجاییکه عرضه اینترنت پر سرعت در مناطق روستایی توجیه اقتصادی ندارد، بودجه مربوط به توسعه اینترنت در روستاها ،از محل اعتبارات خدمات عمومی اجباری و پایه (USO) که در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار دارد ، تامین می شود.


کارگزار با اشاره به اینکه شرکت تلفن ثابت، با ایجاد شبکه‌ای واحد برای ارایه خدمات یکپارچه و واحد در سراسر کشور را ه اندازی شده است، افزود: هدایت 30 استان و بهینه کردن عملیات ارتباطات ثابت و جذب و ساماندهی نیروهای موجود و متخصص از اهداف شرکت ارتباطات ثابت ایران است.


وی افزود: این شرکت که در زیرمجموعه شرکت مخابرات ایران قرار دارد، متولی ایجاد، بهره‌برداری و توسعه، نگهداری شبکه‌های ارتباطی در حوزه شبکه‌های غیر مادر مخابراتی و در چارچوب اهداف، برنامه‌ها و اختیارات اساسنامه شرکت مخابرات ایران تشکیل شده است.


مدیرعامل شرکت ارتباطات ثابت ایران افزود: یکی از اهدافی که این شرکت دنبال می کند ، ارایه سرویس ها بصورت یکنواخت در سراسر کشور است، یعنی سرویسی که در تهران ارایه می شود ، باید در تمام نقاط کشور با همان کیفیت ارایه شود.

معرفی چندسایت درباره روستاها

0
0
آمارواطلاعات روستایی

http://data.roostanews.ir/

بانک اطلاعات روستایی

http://roostanet.ir/

بانک نقشه های روستایی

http://map.roostanet.com/

پیش بینی وضعیت آب وهوای روستاها

http://weather.roostanet.com/


نیمی از روستاها در انتظار پزشک

0
0

در حالی که در پایتخت و اغلب کلان​شهرهای کشور، گاهی چند مطب پزشک متخصص در یک خیابان وجود دارد، اما هم‌اکنون نیمی از روستاهای کشور فاقد پزشک است.این آمارها نه از سوی منابع غیر رسمی، بلکه از سوی وزیر بهداشت اعلام شده است.

حسن قاضی زاده هاشمی به مناسبت هفته سلامت، با صراحت عنوان کرد 50 درصد روستاهای ما بدون پزشک است و این حرف به این معنی است که با وجود آن که روستاییان، حدود 30 درصد کل جمعیت کشور را تشکیل می دهند، اما نیمی از این جمعیت 30 درصدی، به پزشک عمومی هم دسترسی ندارند حتی در برخی روستاهای محروم استان​های کردستان و سیستان و بلوچستان، گاه تا شعاع ده ها کیلومتر هیچ خانه بهداشتی هم وجود ندارد و فقط گاهی دیده می شود که پزشکان نیکوکار به طور متناوب به این روستاهای دورافتاده می روندو مثلا هر چند هفته یک بار، یک تنه به مشکلات درمانی چند روستا رسیدگی می کنند.

توزیع ناعادلانه و نامتوازن پزشک در کشور باعث شده میل مهاجرت به شهرها افزایش پیدا کند. براساس آمارهای رسمی ثبت احوال، از سال 85 تا 90، بیش از دو درصد جمعیت روستایی کشور کم شده است و شکی نیست که در دسترس نبودن امکانات پزشکی در روستاها را باید به عنوان یکی از عوامل مهم مهاجرت روستاییان به حساب آورد.

یعنی جالب است در شرایطی که در کشورهای توسعه یافته تلاش می شود با گسترش امکانات درمانی و رفاهی در روستاها، ساکنان روستا را به ماندگاری در مناطقشان تشویق کنند تا چرخ کشاورزی، دامداری و تولید از حرکت بازنایستد، اما در کشور ما حداقل 11 میلیون شهروند روستایی در منطقه محل سکونتشان به پزشک دسترسی ندارند و در این شرایط نباید توقع داشت در سرشماری آینده، جمعیت روستایی از میزان فعلی هم کمتر نشود.

انگیزه پایین پزشکان برای خدمت در روستاها

گرچه پزشکان موظفند پس از فارغ التحصیلی، طرح خدمت خود را در مناطق محروم بگذرانند، اما بسیاری از پزشکان با خرید طرح، از خدمت در روستاها و شهرهای کوچک سرباز می زنند و به شهرهای بزرگ مهاجرت می کنند.

حتی مشکل تا آنجا پیش رفته است که رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بصراحت می گوید که هیچ پزشک زنی به مناطق محروم نمی رود.

در شرایطی که بسیاری از پزشکان برای خدمت در روستاها، انگیزه چندانی ندارند، اما مراد هاشم زهی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت وگو با جام جم معتقد است می توان با تعیین مشوق های متعدد، ماندگاری پزشکان در روستاها را افزایش داد؛ به گونه ای که آنها از روی اختیار و نه از روی اجبار در روستاها خدمت کنند.

هاشم زهی بر این باور است که طرح اختصاص سهمیه 30 درصدی به داوطلبان کنکوری مناطق محروم در صورت اجرایی شدن هم نمی تواند چندان جاذبه ای برای پزشکان داشته باشد و شاید هیچ پزشکی حاضر نباشد تا پایان عمر در روستاها کار کند.اختصاص سهمیه برای آزمون دستیاری و افزایش حقوق پزشکان در مناطق روستایی، مشوق هایی است که به گفته مراد زهی می تواند مشکل کمبود پزشک در روستاها را کم کند.

رجایی: بیش از یک سوم روستاها فاقد آب آشامیدنی مناسب هستند

0
0
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت که بیش از یک سوم روستاهای کشور فاقد آب آشامیدنی مناسب هستند و در شهرها نیز مشکل تامین آب آشامیدنی داریم که لازم است وزارت نیرو تمهیدات لازم را برای حل این مشکل به کار گیرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، عباس رجایی در جلسه علنی امروز(یکشنبه) و در جریان بررسی وضعیت آب و برق در کشور با حضور چیت‌چیان،وزیر نیرو، گفت: تمامی مسئولان اعم از دولت، مجلس و مردم می‌دانند کشورمان کشوری نیمه خشک است به طوری که متوسط بارندگی حدود یک سوم متوسط بارندگی جهانی است با این واقعیت باید کشور مدیریت شده و تمامی برنامه‌ها حول آن برنامه‌ریزی شود.

وی افزود: با توجه به این واقعیت گلایه از وضعیت اقلیمی و مسائلی همچون خشکسالی رویکرد و حرف درستی نیست بلکه باید اهتمام و برنامه کشور را در این مسیر قرار داد تا کشاورزی، تولید و تامین آب شرب به خوبی انجام شود. انتظار می‌رود که مسئولان نیز چنین نگاهی داشته باشند.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه به دو وظیفه وزارت نیرو یعنی تامین و تولید برق و آب در کشور اشاره و اظهار کرد: در زمینه تولید برق کارهای خوب و پیشرفت‌هایی انجام شده که البته بازهم باید اشکالات رفع شود اما در خصوص تولید و تامین آب چالش داریم که در این رابطه وظایفی بر عهده وزارتخانه نیرو نهاده شده که متاسفانه برنامه‌ریزی دقیق و شایسته‌ای در این حوزه انجام نشده است.

رجایی با اشاره به آمارهای وزارت در مورد میزان نزولات کشور گفت: طبق این آمارها 420 متر مکعب نزولات بلند مدت داریم که از این میزان حدود صد میلیارد متر مکعب برای کشور مصرف می‌شود و دو یا سه برابر آن از دست می‌رود. این که گفته شود نزولات تبخیر می‌شود و نمی‌توان از آن استفاده کرد حرف تعجب‌آوری است و جای سوال دارد.

وی ادامه داد: چطور می‌شود با حجم کمتری از این بارش در قسمتی از سرزمین آبادانی خوب داشته باشیم اما با دو برابر این میزان بارش وضعیت آبادانی مناسب نباشد و تنها گفته شود که آب‌ها تبخیر می‌شود و نمی‌توان از آن استفاده کرد این با عقل و منطق جور در نمی‌آید.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: طبق آمارهای وزارت نیرو میزان استحصال آب از 110 میلیارد متر مکعب نزولات 77 درصد است که این بدان معناست که تنها از 24 درصد از نزولات استفاده می‌شود. این در حالی است که طبق برنامه‌های چهارم و پنجم، وزارت نیرو باید حداقل 5 درصد میزان بهره‌وری از سفره‌های زیرزمینی را ارتقا بخشد که این اتفاق رخ نداده است.

رجایی با انتقاد از میزان حفر چاه‌های زیرزمینی در کشور گفت: در سال 1352 تعداد چاه‌های کشور 40 هزار حلقه بود که این میزان در سال 92 به 870 حلقه چاه رسیده است یعنی در طول 40 سال حفر آب و برداشت از آب‌های زیرزمینی 20 برابر شده است. این نشان می‌دهد که وزارتخانه متولی این موضوع در باب نظارت بر چاه‌های آب و سفره‌های زیرزمینی عملکرد مناسبی نداشته است باید فکری در این زمینه شود و معلوم شود که چرا تعداد زیادی چاه فاقد پروانه حفر شده و یا چاه‌های پروانه‌دار اضافه برداشت داشته‌اند.

وی همچنین گفت: در کشور ما هر زمان که مساله بحران آب در مواردی همچون دریاچه ارومیه و سایر تالاب‌ها مطرح می‌شود بلافاصله مباحثی از این دست مطرح می‌شود که باید کشاورزی را محدود کنیم این در حالی است که باید آب لازم را برای کشاورز، دامدار و مرغدار تامین کنیم چون قرار است طبق برنامه جمعیت کشورمان به 150 میلیون نفر در آینده برسیم که باید برای همه آنها برنامه‌ای جهت تامین غذا و آب و مسکن داشته باشیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس از میزان اعتبارات اختصاص داده شده در بحث آب در بودجه انتقاد کرد و گفت: برای رسیدن به اهدافی همچون آبیاری نوین و بهبود وضعیت سدها و مواردی از این دست به اعتباری بالغ بر 11 هزار میلیارد تومان نیاز است اما ما در بودجه 93 تنها 2 هزار میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده‌ایم طبیعتا نمی‌توان با این بودجه وضعیت آب در کشور را درست کرد. برای رسیدن به کشاورزی نوین و داشتن چنین انتظاراتی از کشاورز باید پول خرج کنیم.

رجایی با تاکید بر اینکه باید نگاه وزارت نیرو به مساله آب منطقه‌ای و نه استانی باشد، گفت: وزارت نیرو باید نگاهش را از طرح‌های بزرگ به طرح‌های کوچک تامین آب و آب خیزداری تغییر دهد.

وی به میزان آب‌های مرزی و مشترک کشورمان با سایر کشورها اشاره کرد و گفت: حدود 22 درصد از مرزهای کشور ما رودخانه‌های مرزی است که باید برای بهره‌وری مناسب از آن سرعت لازم را به کار برد امیدوارم با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مجلس و دولت به خوبی روی این موضوع کار کنند.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به آب آشامیدنی در کشور گفت: بیش از یک سوم روستاها در کشور فاقد آب آشامیدنی سالم هستند و در شهرها مشکل تامین آب آشامیدنی داریم که لازم است وزارت نیرو با تنظیم برنامه‌ای در جهت بهبود این وضعیت اقدامات لازم را انجام دهد.

رجای افزود: نگاه وزارت نیرو به مساله آب باید به ترتیب بهبود وضعیت آب شرب، کشاورزی، زیست محیطی و در نهایت صنعت باشد اما اکنون این نگاه برعکس است که انتظار می‌شود اصلاح شود.

برای روستاهای مرودشت

0
0
به نام او...

 

باسلام

باتوجه به دوساله شدن وبلاگ روستاهای مرودشت ودر راستای اهداف نویسنده این وبلاگ برای توجه بیشتر به روستاهای مرودشت،روستاهای مرودشت به سایت تبدیل خواهد شد.در راستای این هدف از کلیه کسانیکه برای روستاها مینویسند دعوت میکنم تا سایتی مختص روستاها مرودشت ایجادکنیم،درحال حاضر کارهای مقدماتی برای تهیه این سایت در حال انجام است،لذا ازکلیه وبلاگ نویسان،روستاییان وعلاقه مندان به روستاها برای ایجادگروهی برای اطلاع رسانی وبهترشدن وضعیت روستاییان دعوت میشود.

 

بااحترام

معصومه خالدی دانشجوی رشته جغرافیا وبرنامه ریزی روستایی دانشگاه شهیدبهشتی تهران

محقق مسایل روستا

 

ارایه پیشنهاد وهمکاری از طریق:

www.marvdasht-roosta.blogfa.com       وبلاگ روستاهای مرودشت

masoomehkhaledi@yahoo.com             ایمیل

 

همکاری

0
0
دوستهای عزیز سلام چندی قبل بعضی از جوانهای عزیزمرودشتی انتقاد کردند که چرا از روستای ما مطلبی نمیگذارید درپاسخ بایدبگم که من ساکن مرودشت نیستم وتاجایی که بتونم برای روستاهای مرودشت خبرمیگذارم اما به کمک شماهم نیاز دارم.ازشماممنون میشم که مطالبی روبه ایمیلم بفرستیدواگراشتباهی در وبلاگم میبینید بگید.

ممنونم ایمیل منmasoomehkhaledi@yahoo.com

سالروز افتتاح وبلاگ روستاهای مرودشت

0
0
دو سال پیش تصمیم به ایجاد وبلاگ روستاهای مرودشت کردم باهدفی که از مدتها قبل در ذهن داشتم.

توی این دو سال چیزهای زیادی یاد گرفت،بامسئولان سایتهای مختلف آشنا شدم،کار در روزنامه را تجربه کردم واشخاص مختلفی را در این وادی دیدم وتجربه های من اضافه شد .

خدا رو شاکر هستم که هدف زندگی من کمک به روستاهاست

دوسال گذشت تا به این نتیجه وتوان برسم ایجاد سایتی مخصوص روستاهای مرودشت امری ضروری است.

بزودی سایت روستاهای مرودشت باکمکم جوانان روستاهای مختلف مرودشت ایجاد خواهد شد

 

خدایا چنان کن سرانجام کار

توخشنودباشی وما رستگار

Viewing all 90 articles
Browse latest View live




Latest Images